Pe data de 29 septembrie 2017 a fost inaugurată macaraua portuara HCS640 în prezența adjunctului Ministrului Apărării Nationale din Bulgaria. Aurocon Romania in colaborare cu Hiarom Invest a definitivat proiectul și execuția macaralei portuare pentru șantierul naval Navi Arsenal din Varna.
Cinematica macaralei este realizată în mare parte de motoare electrice asincrone. Motoarele electrice cu grad de protecție IP56 menite să reziste la condițiile dure de tip maritim sunt controlate de convertizore de frecvență ceea ce prezintă o multitudine de avantaje:
- Viteză variabilă proporțională: Folosirea unui inverter permite schimbarea directiei si vitezei motorului în orice moment folosind mijloace externe de control precum un buton/potențiometru/joystick.
- Accelerație/Decelerație controlată: Un inverter controlează un motor pornind de la viteză 0 și accelerează lin cu o rampă ajustată în funcție de nevoile ansablului. Același lucru se aplică și în cazul decelerării motorului. În acest fel, șocurile mecanice ale rotorului sau ale sarcinii conectate sunt evitate/atenuate și prelungesc viața acestora.
- Curenți de pornire mult mai mici: Pornirea directă a unui motor (fără convertizor de frecvență) necesită un curent de până la 8 ori mai mare decât curentul nominal. Acest lucru cauzează încălzirea bobinelor din motor și în timp va reduce longevitatea sa. Un convertizor pornește motorul de la o frecvență și tensiune 0, aceste valori crescând progresiv în timp, magnetizând bobinele. Folosirea acestei metode utilizează de obicei un curent de 50-70% din curentul nominal al motorului și în același timp previne căderile de tensiune din rețea, asigurând echipamentelor sensibile(computere, senzori, contactori) conectate la aceiași rețea , o tensiune stabilă.
- Verificarea în timp real a eventualelor probleme de funcționare.
- Eficientă energetică : Motoarele controlate de inverter au un impact important asupra consumului electric. Consumul este direct proporțional cu volumul de lucru cerut motorului.